Najdi

Alkohol v prometu

Alkoholne pijače so nepogrešljivi del slovenske kulturne dediščine in družabnega življenja, vendar se zavedamo tudi temne plati. Vsaki tretji hujši nesreči botruje alkohol.

Pod vplivom alkohola se zmanjša obseg
in pravilnost zaznav ter podaljša reakcijski čas.


Slovenija po potrošnji alkohola sodi v sam evropski vrh. Škoda zaradi uživanja alkoholnih pijač v evropskih državah znaša 2 -5 % bruto družbenega proizvoda. Na pretirano uživanje in zlorabo alkohola močno vpliva skoraj neomejena dostopnost vseh vrst alkoholnih pijač. Do njega brez večjih težav dostopajo prav vse starostne skupine - celo odraščajoči mladostniki in otroci.

Vpliv alkohola na zaznavanje
Alkohol ima negativne učinke prav na tiste človekove sposobnosti, ki so bistvene za varno vožnjo. Alkohol oslabi jasnost mišljenja in posledično zmanjša zmožnost realne presoje dogajanja. Pod vplivom alkohola se zmanjša obseg in pravilnost zaznav, podaljša se reakcijski čas, pojavijo se motnje pri gibanju v prostoru ... A vendar pod vplivom alkohola ponavadi menimo, da ni z nami prav nič narobe. Dokazano je, da alkohol poveča število napak med vožnjo a hkrati daje vozniku lažen občutek, da vozilo obvladuje bolje kot sicer. Posledica je neprilagojena hitrost, slabše obvladovanje smeri vožnje ter neupoštevanje prometnih znakov in drugih udeležencev v prometu.

Alkohol v telesu
Po zaužitju alkoholne pijače se alkohol porazdeli ter razgradi v vseh telesnih tekočinah, manjši del pa se ga izloči skozi urin, znoj in izdihan zrak. Merilo za ugotavljanje alkoholiziranosti je:
koncentracija alkohola v krvi, ki jo merimo z grami alkohola na kilogram krvi in
koncentracija alkohola v izdihanem zraku, ki ga merimo z miligrami na liter izdihanega zraka.

Primeri izračuna
Delež tekočin v človekovem telesu je 60 % pri ženskah oz. 70 % pri moških. Ko popijemo alkohol, se ta enakomerno porazdeli bo vseh telesnih tekočinah.
V primeru, da 80-kilogramski moški popije liter piva (40 gramov čistega alkohola), se zaužiti alkohol porazdeli na 56 kilogramov njegove telesne teže. Če 40 gramov zaužitega alkohola delimo s težo telesnih tekočin, dobimo stopnjo koncentracije alkohola v krvi, ki znaša 0,7 gramov na kilogram krvi. Če liter piva popije 60-kilogramska ženska, se 40 gramov alkohola porazdeli na samo 36 kilogramov tekočin. Njena koncentracija alkohola je zato v primerjavi z moškim precej višja, kar 1,1 grama na kilogram krvi.

Še nekaj informativnih izračunov:
Veliko 4 % pivo (5 dcl) vsebuje 20 g alkohola. 80-kg moški > 0,4 ‰.
Kozarec 11 % vina (2 dcl) vsebuje 17 g alkohola. 80-kg moški > 0,3 ‰.
Kozarček 30 % likerja (0,5 dcl) vsebuje 12 g alkohola. 80-kg moški > 0,2 ‰.
Kozarček 40 % žganja (0,5 dcl) vsebuje 16 g alkohola. 80-kg moški > 0,3 ‰.

Kje so meje pitja alkohola
Stopnja vinjenosti je odvisno od posameznikove telesne teže, spola, telesne kondicije, vajenosti na alkohol in seveda od vrste alkoholne pijače. Če pijemo počasi in ob hrani je učinek manjši, kot če pijemo "na dušek". Hitrost prehajanja alkohola v kri je odvisna predvsem od vrste pijače in hrane, ki smo jo ob tem pojedli. V pol ure v kri preide približno dve tretjini zaužitega alkohola, ostanek pa v naslednjih 60-ih do 70-ih minutah. Če imate ob polnoči 2 grama alkohola na kilogram krvi, ga boste zjutraj ob sedmih na poti v službo še vedno imeli 1 gram na kilogram krvi, v dopoldanskem času pa boste še vedno nevarni - v krvi boste imeli nad 0,5 grama alkohola!

Alkohol in vožnja

0,2

Težave pri opazovanju premikajočih luči. Slabša sposobnost ocenjevanja razdalje.

0,3

Zmanjša se sposobnost globinskega opazovanja.
Vozniki tvegano prehitevajo in vozijo s prekratko varnostno razdaljo.

0,5

Objekti, ki jih opazujete, se vam zdijo bolj oddaljeni, kot so v resnici.
Previsoka hitrost v ovinkih
Zamujanje s spreminjanjem smeri - Vozilo lahko kaj hitro zanese.
Rdeča slepota. Slabše zaznavanje rdeče luči na semaforju, zavornih luči, cestnih označb za ovire ipd.
Počasnejše preusmerjanje pogleda z enega predmeta na drugega.
Počasnejše odzivanje na svetlobne spremembe. Zasenčene luči lahko voznika začasno oslepijo.
Daljši reakcijski čas vpliva na pravočasnost ustavljanja. Če pri hitrosti 50 km/h pritisnete na zavoro, je pot ustavljanja daljša za 14 metrov.
Pojavijo motnje ravnotežja, kar je zlasti nevarno za voznike enoslednih vozil.

1,0

Znatno zmanjšana prilagojenost hitrim svetlobnim spremembam.
Bistveno je zožen zorni kot. Voznik težko dojeme, kaj prihaja z leve in kaj z desne strani, kar je lahko zlasti usodno v križiščih.
Zaznavanje in ocenjevanje globine in pozornost se zmanjšata za polovico.Reakcije so praviloma prepozne in napačne. Posledice so naleti.


Sklep

Prometna politika je sestavni del nacionalne gospodarske politike. Poleg vse strožjih kazni je potrebno dodatno izobraževanje in izboljšanje prometne varnosti. Akoholne pijače so sestavni del slovenske kulture in družabnega življenja, vsakdo, ki jih uživa pa mora - trezen ali alkoholiziran - prevzeti odgovornost tudi za dejanja.

Dana, proizvodnja in prodaja pijač, d.o.o.

Glavna cesta 34
8233 Mirna

07 346 22 00
dana@dana.si

Pogoji uporabe

Pravno obvestilo
Uporaba piškotkov

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola škoduje zdravju!

Povežite se z nami

Izdelava Infomedia d.o.o.