Najdi

Voda in zdravje

Človeško telo potrebuje vsaj dva litra vode dnevno, ob naporih tudi več. Voda krepi telo, poživlja duha in pomaga vzdrževati telesno težo.

Vsa živa bitja za življenje potrebujemo vodo, saj je voda naša osnovna sestavina. Ravno sposobnost vzdrževanja stabilnosti znotraj- in zunajcelične tekočine je pravzaprav omogočila prilagoditev ter evolucijo živali in rastlin.

Povprečen odrasel človek naj spije
10 kozarcev vode dnevno.

Koliko vode dnevno potrebujem?
Človeški zarodek vsebuje veliko vode, ob rojstvu je v našem telesu več kot 70 % vode, po sedemdesetem letu pa le še okrog 45 %. V odrasli dobi je količina vode v organizmu odvisna od preskrbe z vodo in življenjskega sloga. Še posebej v zrelem življenjskem obdobju, ko je sposobnost zadrževanja vode v tkivih slabša, je njeno načrtno pitje izredno pomembno. Dnevna potreba po vodi je odvisna od posameznikove fizične aktivnosti, zdravstvenega stanja in mikroklimatskih razmer. Povprečen odrasel človek naj bi spil dva in pol litra vode dnevno, precej več pa ob višji temperaturi ter v primeru naporne fizične aktivnosti. Izgubljeno telesno tekočino in minerale najbolje nadomestimo z izvirsko vodo, lahko pa tudi s čaji, sadnimi sokovi in nektarji ter osvežilnimi pijačami.

Voda Dana in zdravje
Za naravno mineralno vodo Dana velja, da ima ugodno razmerje vsebnosti magnezija in kalcija ter izjemno malo nezaželenega natrija in nitratov. Količina natrija je primerna za diete z malo natrija - Kriterij za to označbo je vsebnost natrija do 20 mg/l, naravna mineralna voda Dana pa ga povprečno vsebuje le 1,7 mg/l. Tudi vsebnost nitratov, ki so pokazatelj onesnaženosti, je pri vodi Dana izredno majhna – povprečno 1,98 mg/l, kar je krepko pod mejno koncentracijo 50 mg/l.

 

Več informacij o vodi:

Voda – kako izbrati 
Več o vodi v enciklopediji Wikipedia ...

Dana, proizvodnja in prodaja pijač, d.o.o.

Glavna cesta 34
8233 Mirna

07 346 22 00
dana@dana.si

Pogoji uporabe

Pravno obvestilo
Uporaba piškotkov

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola škoduje zdravju!

Povežite se z nami

Izdelava Infomedia d.o.o.