Najdi

Danin izvir in polnjenje

V globini 122 metrov smo odkrili nedotaknjeno izvirsko vodo. Vsako sekundo je lahko načrpamo 10 litrov, polnilnica pa je od vrtine oddaljena le 50 metrov. Hidrogeološke raziskave, izvedene marca 1999, so pokazale, da bi na območju tovarne Dana lahko zajeli kakovostno vodo. Maja 2002 smo izvrtali poskusno vrtino, kmalu zatem pa v globini 122 metrov odkrili nedotaknjeno mineralno izvirsko vodo. Mirnska dolina je ujeta v razgiban prostor stičišča alpskega, dinarskega in panonskega sveta. V neokrnjenem gričevnatem okolju, ki so ga milijone let klesale le naravne sile, ni intenzivne industrije in kmetijstva.

Vrtina Dana

Vrtina
Vrtina Dana je od polnilnice oddaljena le 50 m, zato vode ni treba voditi po dolgih cevovodih, kjer bi bila lahko izpostavljena bolj ali manj škodljivim vplivom, ki bi vodo onesnažili.Izjemno ugodna je tudi geološka sestava tal. Gornjo plast zemljišča predstavlja izredno slabo prepusten do nepropusten nanos gline (1). Sledi razpokan in zdrobljen temnosiv apnenec s plastmi laporja (2), še nižje pa razpokan, za vodo prepusten, sivi dolomit (3). Pod njim se nahaja kompakten dolomit (4), na 110 metrih globine pa najdemo 12 metrov propustnega svetlorjavega dolomita (5), izpod katerega vsako sekundo lahko izčrpamo 10 litrov izvirske vode Dana.

Polnjenje

Proces polnjenja vode Dana

Proces polnjenja se prične z direktnim oblikovanjem in izdelavo plastenk iz predoblike. Neposredno oblikovane plastenke po sterilnem zraku potujejo do polnilnega stroja. Tu se plastenke in pokrovčki še dodatno razkužijo in izperejo s sterilno vodo. Sledi polnjenje, etiketiranje, povezovanje v veze in avtomatsko paletiziranje ter transport v skladišče. Proces je visoko avtomatiziran in računalniško voden.

Spremljanje kakovosti

Polnilnica vode Dana

Kakovost izvirske vode Dana redno nadziramo v lastnem laboratoriju, z obsežnejšimi analizami pa sodeluje tudi pooblaščen Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto. Spremljanje kakovosti obsega mikrobiološke in fizikalno-kemijske analize, ki merijo tudi do 200 različnih parametrov. Do sedaj opravljene analize vedno znova potrjujejo izjemno čistost vode Dana.

Dana, proizvodnja in prodaja pijač, d.o.o.

Glavna cesta 34
8233 Mirna

07 346 22 00
dana@dana.si

Pogoji uporabe

Pravno obvestilo
Uporaba piškotkov

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola škoduje zdravju!

Povežite se z nami

Izdelava Infomedia d.o.o.