Najdi

Mineralna, izvirska, ali namizna voda

V javnosti se pogosto mešajo pojmi, kot so mineralna voda, gazirana voda, namizna voda, izvirska voda ipd. Preberite si razlage osnovnih pojmov.

Na prvi pogled se vse vode zdijo enake ..

Naravna mineralna voda ima svoj izvir v podzemnem viru, ki je zaščiten pred sleherno možnostjo kontaminacije. Oznako prizna pristojna nacionalna oblast, v Sloveniji Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Izvirska voda ima svoj izvir v podzemnem vodnem viru. Namenjena prehrani ljudi in se polni pri njenem izviru. Mikrobiološke zahteve in postopki obdelave izvirske vode so podobne mineralni vodi, fizikalno-kemijske lastnosti pa morajo ustrezati pogojem za zdravstveno ustreznost pitne vode. Naravna pitna voda po sestavi ustreza vodi za javne vodooskrbne sisteme. Vir so lahko površinske vode (reke, jezera), meteorne vode ali podtalnica. Ti vodni viri so zelo občutljivi in zato tudi kakovostno nestabilni. Naravna pitna voda mora ustrezati pravilniku o zdravstveni ustreznosti pitne vode.

Namizne vode so pripravljene iz pitne vode, naravne mineralne vode ali izvirske vode, ki vsebuje enega ali več dodatkov (npr. morsko sol, ogljikov dioksid, natrijev klorid, kalcijev klorid, natrijev karbonat).Voda z vsebnostjo ogljikovega dioksida, ki ga lahko voda vsebuje že na izviru ali pa se ga doda kasneje. Na prvi pogled se vse vode res zdijo enake, a se med seboj precej razlikujejo. Prva in najpomembnejša razlika med vodami različnih znamk se pokaže že pri samem vodnem viru. Na okus in učinkovanje posamezne vode vplivajo vsebnost mineralnih snovi, elementov v sledeh in ostalih sestavin, ki se pojavljajo zaradi vplivov tlaka, temperature, plinov in vsebnosti razstopljenih kamnin. Na raznovrstnost mineralnih snovi ter na prehrambene in fiziološke učinke posamezne vode vplivajo značilnosti podzemnega okolja, kjer se voda pretaka, globine črpanja in čas zadrževanja vode v podzemnem prostoru.

Dana, proizvodnja in prodaja pijač, d.o.o.

Glavna cesta 34
8233 Mirna

07 346 22 00
dana@dana.si

Pogoji uporabe

Pravno obvestilo
Uporaba piškotkov

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola škoduje zdravju!

Povežite se z nami

Izdelava Infomedia d.o.o.