Najdi

Priprava sokov

Večina naših pijač temelji na naravni mineralni vodi Dana in sadnem soku sočnih plodov naravnega sadja.

Sadje najpogosteje predelujemo v bistri in kašasti sadni sok. Za organizem je sadni sok vir vitaminov, mineralov in lahko prebavljivih sadnih sladkorjev. Na kakovost sokov vpliva zlasti kakovostna proizvodna tehnologija. Bistri in motni sadni sok pridobimo s stiskanjem zmletega sadja, kašasti sok pa s pasiranjem blanširanega sadja.

Postopek pridobivanja sadnih sokov se prične s sprejemom sadja, kateremu sledi količinska in kakovostna kontrola surovin. Sledi faza prebiranja in pranja sadja. Nato potuje sadje na mletje na sadni mlin, izbira zavisi od vrste sadja. Procesu bistrenja sledi stiskanje, ki mora potekati čim hitreje. Pri bistrih sokovih sledi bistrenje iztisnjenega soka z encimi in filtracijo, da se izločijo večji delci iz soka. Postopek filtracije lahko nadomesti tudi centrifugiranje.

Pri pripravi kašastih sokov je potrebna še homogenizacija izdelka, to je proces razbijanja velikih delcev na majhne pri veliki hitrosti in s tem nastanek enakomerne razporeditve snovi in ustrezne konsistence izdelka.Za podaljšanje obstojnosti in prekinitev delovanja nezaželenih mikroorganizmov sledi pasterizacija in polnjenje.


Sadnemu soku lahko odvzamemo vodo, tako da zmanjšamo prostornino soka in to imenujemo zgoščen sadni sok. S tem dosežemo boljšo obstojnost, ohranimo vse bistvene lastnosti svežega sadja in upočasnimo biokemijske reakcije pri skladiščenju.Pred polnjenjem se zgoščenemu sadnemu soku doda enaka količina vode, kot je je bilo odvzete, nato sledita pasterizacija in polnjenje. 

Sadni nektar se pripravi iz sadnega soka, sadne kaše ali mešanico le teh, z dodajanjem vode in sladkorja. Deleži sadnega soka so različni glede na vrsto uporabljenega sadja ali mešanice od 25- 50%. 

Osvežilne pijače pa lahko vsebujejo nekaj sadnega soka iz zgoščenega soka z uporabo vode in vodo, v kateri so raztopljeni sladkor in kislina, za uravnavanje harmoničnosti okusa in ostale aditive, odvisno od vrste uporabljenega sadja in uporabljenih aditivov.

Sadni sirup je proizvod sirupaste konsistence, ki vsebuje nekaj sadnega soka, aromo, barvilo in ostale aditive.

Dana, proizvodnja in prodaja pijač, d.o.o.

Glavna cesta 34
8233 Mirna

07 346 22 00
dana@dana.si

Pogoji uporabe

Pravno obvestilo
Uporaba piškotkov

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola škoduje zdravju!

Povežite se z nami

Izdelava Infomedia d.o.o.