Pridelava


Po načinu priprave ločimo dve vrsti sokov, in sicer iz:
sveže stisnjeni sadni sok in
sadni sok iz zgoščenega sadnega soka.

V Dani lahko pridelujemo sok iz sveže stisnjenega sadja, kakor tudi sok iz zgoščenega sadnega soka.


Sok iz zgoščenega sadnega soka

Sok iz zgoščenega sadnega soka je sok, ki je pripravljeni iz zgoščenega sadnega soka (koncentrata), ki je bil pred pripravo skladiščen v zgoščeni obliki, da je ohranil čim več naravnih lastnosti tudi izven obdobja sezonskega pobiranja tega sadeža.

pridelava
jabolčnega soka
OZNAČEVANJE
UPORABA

Od avgusta do oktobra v podjetju Dana odkupujemo domača jabolka iz slovenskih nasadov. Jabolka se ob dovozu v Dano najprej natančno pregleda, če je zdravo, primerne zrelosti in sorte, ipd. Kontroli sledi stresanje sadja v bazen, za pranje. Oprano sadje gre v mlin, iz mlina pa v prešo. V preši se zmleto sadje takoj preša oz. stiska, da iz njega izteče ves sok.

V primeru, da se odločimo za pakiranje sveže stisnjenega soka, tukaj sledi analiza soka ter kratek postopek pasterizacije ter polnjenje v embalažo.

Ker pa je sveže stisnjenega soka več, kot so potrebe trga v tem obdobju, se predela v zgoščeni sok in skladišči kot zgoščeni sok oz. sadni koncentrat. V tem primeru je potrebno po fazi pešanja izvesti bistrenje sadnega soka, analizo soka in zgoščevanje oz. koncentracija soka na t.i. vakum koncentratorju. Na koncu tako nastane zgoščeni sadni sok oz. sadni koncentrat, ki se ga analizira, pakira označi ter skladišči na hladnem.

Embalaža je pomemben vir podatkov o soku, nektarju in sadni pijači. Prvo kar vidimo je slika, katere osnovni namen je, da potrošniki čim hitreje poiščejo pravi okus. Na embalaži morajo biti informacije o okusu, sadnem deležu, sestavinah, morebitnih dodanih vitaminih, hranilni vrednosti (energijska vrednost, vsebnost sladkorjev in drugo.

Sadni sokovi se v prvi vrsti uporabljajo za neposredno uživanje, torej kot pijača. Nekateri si jih pripravijo z dodatki, drugi jih za boljšo osvežitev razredčijo z vodo.

Mnogi jih uporabljajo v čedalje bolj priljubljenih mešanicah pijač, t.i. coctailih. To so mešanice brezalkoholnih in/ali alkoholnih pijač z dodatki.

Sokovi so tudi nepogrešljiva sestavina določenih kuharskih receptov, npr. pri peki slaščic ali sočnih biskvitov. Uporabljajo jih za domačo pripravo smootijev, zajtrkov z žitaricami in raznoraznih mešanic z zelenjavo.

Skratka, možnosti uporabe so široke toliko kot domišljija uporabnika.

pridelava
jabolčnega soka
pridelava <br>jabolčnega soka

Od avgusta do oktobra v podjetju Dana odkupujemo domača jabolka iz slovenskih nasadov. Jabolka se ob dovozu v Dano najprej natančno pregleda, če je zdravo, primerne zrelosti in sorte, ipd. Kontroli sledi stresanje sadja v bazen, za pranje. Oprano sadje gre v mlin, iz mlina pa v prešo. V preši se zmleto sadje takoj preša oz. stiska, da iz njega izteče ves sok.

V primeru, da se odločimo za pakiranje sveže stisnjenega soka, tukaj sledi analiza soka ter kratek postopek pasterizacije ter polnjenje v embalažo.

Ker pa je sveže stisnjenega soka več, kot so potrebe trga v tem obdobju, se predela v zgoščeni sok in skladišči kot zgoščeni sok oz. sadni koncentrat. V tem primeru je potrebno po fazi pešanja izvesti bistrenje sadnega soka, analizo soka in zgoščevanje oz. koncentracija soka na t.i. vakum koncentratorju. Na koncu tako nastane zgoščeni sadni sok oz. sadni koncentrat, ki se ga analizira, pakira označi ter skladišči na hladnem.

OZNAČEVANJE
OZNAČEVANJE

Embalaža je pomemben vir podatkov o soku, nektarju in sadni pijači. Prvo kar vidimo je slika, katere osnovni namen je, da potrošniki čim hitreje poiščejo pravi okus. Na embalaži morajo biti informacije o okusu, sadnem deležu, sestavinah, morebitnih dodanih vitaminih, hranilni vrednosti (energijska vrednost, vsebnost sladkorjev in drugo.

UPORABA
UPORABA

Sadni sokovi se v prvi vrsti uporabljajo za neposredno uživanje, torej kot pijača. Nekateri si jih pripravijo z dodatki, drugi jih za boljšo osvežitev razredčijo z vodo.

Mnogi jih uporabljajo v čedalje bolj priljubljenih mešanicah pijač, t.i. coctailih. To so mešanice brezalkoholnih in/ali alkoholnih pijač z dodatki.

Sokovi so tudi nepogrešljiva sestavina določenih kuharskih receptov, npr. pri peki slaščic ali sočnih biskvitov. Uporabljajo jih za domačo pripravo smootijev, zajtrkov z žitaricami in raznoraznih mešanic z zelenjavo.

Skratka, možnosti uporabe so široke toliko kot domišljija uporabnika.