Vsebnost mineralov


Molekula vode vsebuje le dva elementa: vodik in kisik. Čista voda je brez vonja in okusa, vendar ni v naravi nikjer v kemijsko čistem stanju. Sestava vode se spreminja med njenim kroženjem v naravi, saj pri svojem potovanju do nas topi kamnine. Zato vsebuje voda poleg svoje osnovne molekule H2O tudi nekaj mineralov, ki jih je raztopila na svoji poti. Ravno v mineralni sestavi se vode zelo razlikujejo. Minerali v največji meri določajo okus vode.


Minerali in zdravje

Minerali kot so kalcij, magnezij in kalij so snovi, ki jih naše telo v določeni količini nujno potrebuje, vendar jih samo ne sintetizira. V telo jih moramo vnesti s hrano in pijačo in naravna mineralna voda je lahko dober vir. Vsi minerali pa niso enako ugodni za zdravje. Nekateri so bolj zaželeni, npr. kalcij in magnezij, drugi pa manj zaželeni, npr. natrij. Sestava vode Dana je za človekov organizem zelo ugodna, saj vsebuje sorazmerno veliko kalcija (>60 mg/l) in magnezija (>30 mg/l) ter nizke vsebnosti ostalih manj želenih mineralov, kot je natrij. Po vsebnosti mineralov v miligramih na liter vode (mg/l) vode delimo na:

  • visoko-mineralizirane vode (več kot 1000 mg/l mineralov),
  • srednje-mineralizirane vode (500 do 1000 mg/l),
  • nizko-mineralizirane ( manj kot 500 mg/l).

Voda Dana spada med SREDNJE do NIZKOMINERALIZIRANE vode, saj vsebuje povprečno le 525 mg/L raztopljenih mineralnih snovi. V vodi prevladujejo človeku nujni minerali kalcij in magnezij, medtem ko so koncentracije manj želenih mineralov nizke (npr. natrija, klora, nitratov in sulfatov). Vode s srednjo in nizko mineralizacijo imajo lahko rahel diuretični učinek in pomagajo pri odvajanju odvečne vode iz telesa.

Naravna mineralna voda

Ime tovrstnih voda ni pogojeno s količino vsebovanih mineralov, temveč z njeno čistostjo, stalno sestavo skozi leta ter priznanjem tega izvira in kakovosti vode s strani pristojnega ministrstva. Torej je to neke vrste »zaveza« do potrošnika, ki lahko na ta način izbere iz pestre ponudbe izdelkov tisto, kar je najboljše. Naravna mineralna voda ima svoj izvir v podzemnem viru, ki je popolnoma zaščiten pred sleherno možnostjo kontaminacije. Naravno mineralno vodo se polni običajno na izviru oz. do mesta polnjenja vodijo kratki cevovodi. Zajema se praktično na mestu njenega nastajanja. Pri naravni mineralni vodi se sestava ne spreminja oziroma največ za ± 20 odstotkov zaradi naravnih nihanj. To govori o tem, da je vodni vir stabilen in nanj ne vplivajo motnje iz okolja. To ne velja za vse vire voda, npr. za pitne vode, kjer so viri površinske narave, stalnost sestave pa je lahko vprašljiva. Glavne sestavine vode Dana (Ca, Mg, higrogenkarbonati) so stalni in stabilni skozi leta opravljenih analiz oziroma nihajo v okviru dovoljenih naravnih nihanj. Vse to je označeno tudi na embalaži naravne mineralne vode.

Kalcij

Kalcij je prav gotovo eden najbolj znanih mineralov, za katerega vemo, da je eden glavnih gradnikov našega skeleta. Pomembno vlogo igra pri vzdrževanju kostnega sistema in naše telo ga vsebuje kar 1 kg! Če ga premalo vnašamo v mladosti, se telo oskrbuje iz lastnih zalog kalcija, kar se nam lahko maščuje v starejših letih s krhkostjo kosti oziroma osteoporozo. Z litrom popite mineralne vode lahko dobite toliko kalcija kot z dvema kozarcema mleka. Naravna mineralna voda Dana vsebuje sorazmerno veliko kalcija, preko 60 mg/l.

magnezij

Rečemo mu lahko tudi mineral za sprostitev. Vzrok za naše slabo počutje je včasih namreč lahko tudi pomanjkanje magnezija, minerala, ki izboljšuje našo telesno sposobnost, sodeluje pri prenosu živčnih dražljajev in uravnavanju mišičnih krčenj. Ima pomembno vlogo pri delovanju in sproščanju mišic, blagodejno vpliva na prebavo, podpira pa tudi absorpcijo kalcija v telo. Naravna mineralna voda Dana vsebuje povprečno preko 30 mg/l magnezija.

Hidrogenkarbonat

Hidrogenkarbonat je prisoten v vsaki naravni mineralni vodi. Nevtralizira presežno kislino v telesu (npr. v želodcu, krvi, mišicah) in tako regulira kislinsko-bazno ravnovesje. Uživanje prekomernih količin živil, bogatih z beljakovinami in ogljikovimi hidrati, ter sodoben način življenja z naglico, stresom in pomanjkanjem gibanja povzročata, da se v telesu nabira prevelika količina kislin. Posledice dolgotrajnega zakisanja telesnih tkiv in tekočin so lahko številne kronične bolezni. Za ohranjanje ravnovesja je pomembno uživanje živil, ki delujejo bazično, kot so sadje, zelenjava, mleko in zelišča ter naravne mineralne vode, posebno tiste z vsebnostjo hidrogen-karbonata. Naravna mineralna voda Dana vsebuje povprečno preko 390 mg/l hidrogen-karbonata.

Natrij

Natrij spada med manj želene sestavine mineralnih vod. Natrija vnesemo v svojo prehrano preko kuhinjske soli mnogo več, kot je potrebno, kar ima za posledico neugodne učinke na zdravje. Eden osnovnih ukrepov pri zvišanem krvnem tlaku je omejitev soli in s tem natrija v prehrani. Pozornost je potrebno nameniti tudi osnovnemu živilu, vodi. Voda Dana vsebuje povprečno le 2,3 mg/l natrija. Zaradi nizke vsebnosti natrija ima s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podeljeno odločbo o izpolnjevanju pogojev za dodatno označbo »Voda primerna za dieto z malo natrija«. Običajno je to dieta ob povišanem krvnem tlaku in drugih bolezni srca in ožilja.

nitrati

V naravi se nitrati pojavljajo tudi kot posledica človekove dejavnosti v naravi, predvsem zaradi uporabe umetnih in naravnih gnojil. Delež vnosa nitratov preko pitne vode v telo narašča z naraščanjem koncentracije nitratov v pitni vodi. Pitna voda s koncentracijami nitratov nad vrednostjo 50 mg/l predstavlja zdravstveni problem za dojenčke, nosečnice in doječe matere. Voda Dana ima nizko vsebnost nitratov, in sicer pod 5 mg/l, kar je 10 x manj od dovoljene vsebnosti nitratov v vodi..


Nevtralen pH vode Dana

pH vrednost je znano merilo za kislost in bazičnost in se giblje med 0 in 14. pH vrednosti v človeškem telesu so natančno regulirane. pH naše kože je v kislem območju in znaša približno 5,5, medtem ko je pH krvi rahlo bazičen, nad 7. Naravne mineralne vode imajo lahko po pravilniku pH vrednost od 6,5 – 9,5. Dana voda ima zelo ugoden pH s povprečno vrednostjo pH med 7,30 – 7,40. To je neagresiven in praktično nevtralen pH, ki je zelo ugoden za telo. Po vrednosti zelo podobno pH vrednosti krvi v telesu (ki znaša med 7,35 in 7,45).